Grus i gasstuten med vibbel i stempelsluren!

Før kjøretimer og under oppkjøring får man spørsmål om sikkerhetssjekk av motorsykkelen, og for en slow-mo sykkeljente som meg er mye av uttrykk og navn på sykkeldeler gresk, jeg trodde faktisk ett par av navnene var tullenavn jeg, hahah!
Se her feks, denne Pondusstripa, smusskolle, stempelpropp, gryllkammer og lensetut er for meg like realistisk som svingarm, styrekrone og kaliper, men så viser det seg faktisk at sistnevnte er noenlunde essensielle og ekte navn på mc-deler. Jajamennsan! Ja jeg er like overrasket som deg!Tom og jeg gikk gjennom sjekklista fra Biltilsynet over de aktuelle spørsmålene man garantert får minst 1 av under oppkjøringa, og akkurat nå tror jeg faktisk at jeg har kontroll på dette, nå skal vi se...

Kontroll 1: Hjul og dekk foran - forklar betdningen av mønster/mønsterdybde.
Sjekk mønsterdybde (minst) 1, 6 mm og synlig skade og lufttrykk. Riktig lufttrykk for hver enkelt sykkel står i vognkortet. Hvis du får lekkasje er det brannfarlig og hvis man får bensin på dekkene blir det glatt
(dette er ett banesykkeldekk og derfor uten spor)Kontroll 2:  Utfør og forklar skkerhetskontroll av eksosanlegg og drivstoffanlegg - hva er faremomet ved lekkasje i drivstoffanlegget? 
Sjekk for synlig sot og lyd, om det bråker mer enn vanlig. Sjekk drivstoffanlegg for lekkasje.Kontroll 3: Kraftoverførng - Utfør sikkerhetskontroll og forklar kraftoverføing fra motor til hjul og risikoen med å kjøre med slitt kjede.
Sjekk slitasje og smøring, det skal være max 2-3 cm slakke/klaring. Faren er at kjedet ryker, det kan feks komme inn i dekket bak = no good!

Kontroll 4: Forgaffel - utfør og forklar sikkerhetskontroll av forgaffelens støtdemper - gjør rede for risiko ved lekkasje i gaffelbeinas simmeringer
Forgaffelen skal ikke ha slakke og ingen synlig lekkasje. Hvis ikke ringene er tette kan oljen lekke ut, og ingen demping. Olje på bremsene = ingen bremser

Sjekk simmeringer for lekkasjeSikkerhetskontroll 5: Fjæring og støtdempere bak. Utfør sikkerhetskontroll og forklar konsekvens av å kjøre med dårlige støtdempere.
Demper bak skal ikke ha noen lekkasje. Støtdemperne absorberer og jevner ut for ujevn vei og sørger for at dekket alltid er i kontakt med veien. Om demperen er slitt vil hjulet være mer av veidekket enn på, ingen bakkekontakt = ingen styring.

Sjekk bakdemper for lekkasjeSikkerhetskontroll 6: Styring - forklar sikkerhetskontroll av styring, hva kan slakk i styrelager medføre?
Styrekrona skal sjekkes for synlig skade og slakke - ta tak og beveg sidelengs. Er styrelager slakk,medfører det dårligere kjøreegenskaper og i værstefall styrvobbelSikkerhetskontroll 7: Hjul, dekk og hjulstilling bak.
Sjekk justering av hjulstilling.

Sikkerhetskontroll 8: Lys og batteri - Hva kan være konsekvensen av feil montert hovedlyspære?
Ta funksjonsjekk. Sjekk hovedlyspæra - skal lyse riktig vei, er den feil montert kan det både blende andre og lyse på helt andre steder enn man trenger når man kjører.

Kontroll 8: Lys og batteri:
sjekk batteriet for lekkasje, polene skal være rene og lys om de virker

Kontroll 9: Ramme og svingarm - Utfør og forklar sikkerhetskontroll av ramme og svingarm. Forklar konsekvens av å kjøre med slakk i svingarminnfestingen 
Kontroller svingarma for sideveis slakke og synlig skade. Det gjøres ved å sette sykkelen på hovestøtta eller Hjulstillingen skal være bein.

kontroll 10: Forbrems - Hva vil du gjøre hvis bremsevesken er på ett minimum? 
Sjekk for synlig skade og kast i bremsen/vibrasjoner. Se etter lekkasje i slangene. Lite bremseveske kan bety lekkasje eller slitte bremseklosser.

Sjekk bremsevæskenivået, synker det. sjekk for lekkasje, hvis ikke kan det tyde på slitte bremseskiver.

Sikkerhetskontroll 11: Forklar sikkerhetskontroll av bakbrems - Hva er konsekvens av å kjøre med 1 mm bremsebelegg?
Kaliper skal ikke ha noen synlig skade/lekksje. Sjekk bremseklossen, at det er nok belegg.
Sjekk for lekkasje i kjølesystemetEn ting er sikkert, det var både lekkasje og slinger i Theo denne dagen, han lå strak ut med lungebetennelse, stakkar "liten"3 kommentarer

Marshmallowz

20.06.2011 kl.06:52

ha en fin dag <3

surfer

23.06.2011 kl.16:36

Stakkar vovsen <3

25.06.2011 kl.19:37

Flott gjennomgang av sikkerhetskontroll. Godt med ett forstålig språk :-)

Oppkjøring nærmer seg

elin

Skriv en ny kommentar

Fatally Yours

Fatally Yours

31, Trondheim

I tried to childproof my house, but the children still get in!

bloglovin

bloglovin Norske blogger Del Blogglisten leser denne bloggen NÅ

Image and video hosting by TinyPic
hits