Edda sine 55 dager på Nyfødt Intensiv (del 1)

Dag 0: Edda blir født kl 08.03 i hui og hast i en dramatisk setefødsel på Sectio-stua, veier 1320 gram og er 41 cm lang, hodeomkrets på 28 cm. Hun skriker rett etter fødsel og har en flott Apgar på 5-9-10 når hun blir født. Gleden og lykken er stor når vi får høre hun lever, er frisk, og at vi har fått en datter! *surprise*  Hun får navnet Edda!
Hun blir raskt overflyttet Nyfødt Intensiv, og Tom følger med henne hele veien, mens jeg ikke kommer meg ned på noen minutter siden jeg må undersøkes etter fødselen.

Når jeg tilslutt kommen ned  på Mottak på Nyfødt ligger hun lys våken og titter rundt seg, er så nydelig! Hun får tatt blodprøver og får litt mat i magen og glukose. Hun blir satt på antibiotika siden man ikke vet hvorfor hun er fortidligfødt, det kan feks være en infeksjon, selv om alle prøver tatt av meg siste uken tyder på at hverken hun eller jeg har infeksjon. Jeg fikk henne på brystet en stund en halvtime etter hun var født, enormt stort å oppleve når man nettopp har fått beskjed om at babyen i magen muligens ikke vil overleve siden ingen finner hjerteaktivitet på hverken doppler eller ultralyd. Ettervert får hun litt pustestøtte på Cpap, og en varm kuvøse, og hun slår seg raskt til ro. Jeg sitter så mye ute med henne på brystet som vi får til, og første natten tilbringer hun på mammas mage

Dag 1: Edda er idag 1300 gram og bruker mye tid på å sove og hvile. Det er jo kjempebra slik at hun får brukt energien på å vokse seg stor og sterk. Hun har mye væske i kroppen etter fødselen, så etter ett par solide tissebleier begynner hun å få litt penere farge og ser ikke så oppsvulmet ut, og vi forventer at hun går litt ned i vekt nå de første dagene. Hun øker på maten, og vi kan  ta vekk glucose-dryppet hun har fått for å stabilisere blodsukkeret sitt etter fødsel. jeg fortsetter med å sitte med henne på brystet, og da koser hun seg veldig, jeg sitter med henne hele natten igjen, og oksygenet kan skrues ned fra 40% til 23 %, det er jo kjempebra - vanlig romluft inneholder 21 % oksygen! Det er tydelig at hun har det best når hun får ligge hud mot hud, så da får det heller være med at ryggen min holder på å bryte sammen av å sitte i stolen hele natten og halve dagen. Jeg får stelle henne og skifte på og vaske henne, men hun er ikke så glad i å bli forstyrret når hun sover, så da hyler hun til hun blir latt ifred igjen. Veldig bestemt med andre ord, Tom begynner allerede å frykte for 2 tenåringsdøtre i trass og ei kjerring han påstår er utålmodig og sta (???), men heey, slaget er tapt boys! nå er vi jentene i flertall, så whatever... 0
Jeg ble raskt utskrevet fra Barsel, og vi fikk ett hotellrom, durkdrevne 3-barnsmødre kaster ikke bort tiden, skal vite!Dag 2:  Lille Rusket blir veid idag, og veier 1232 gram. Helt normalt, og har bare gått ned 88 gram de to første levedøgnene, forventet vektnedgang er egentlig mer. Hun hadde ikke noe problemer med å ligge uten pustestøtte, så det var kjempemoro å få se ansiktet hennes skikkelig, hun er så søt, masse mørkt krøllete hår. Idag øker hun enda mer på spisingen, det tåler hun godt. ingen tegn på å bli kvalm og hun fordøyer maten kjempebra, så det er all grunn til å tro at hun vil spise seg opp i vekt igjen raskt.
Antibiotikaen hun ble satt på profylaktisk (forbeyggende) er nå stoppet siden blodprøvene er så fine, så den stygge veneflonen i hånda e heldigvis borte. Dette går virkelig den rette veien, ingen problemer så langt! Hele kvelden og natten sover hun ute på brystet mitt, så herlig! Jeg klarer ikke gå fra henne, lille, bittelille babyen som skulle ligget trygt inne i magen... føler bare vond sviende samvittighet om jeg går fra henne, selv om det bare er på do.

Dag 3: Edda går fortsatt ned i vekt, og er nå 1180 gram, så det er vel rett før hun snur i vekt nå, siden 10% er nådd. Hun blir raskt kald, så hun koser seg med varme flanelsskluter med jevne mellomrom og hun har tatt Føllingstesten som vanlig på dag 3.
Mange spør meg om ammingen går bra å alt det der, men Edda får bankmelk, dvs fra giver, og jeg ammer ikke, og kommer aldri til å gjøre det. Morsmelkgivere gjør en fantastisk jobb, hvis du har lyst å lese mer om det, eller bli giver selv, kontakt ditt nærmeste sykehus.Om du ikke er intr i å gjøre det av ideologiske årsaker, kan du iallfall tjene bra penger på kroppen din uten å trenge terapi etterpå, hoho!
Edda er økt  idag til 12 ml melk 12 ganger om dagen, og endelig bæsjet hun for første gang. 0
Legen begynte å snakke om intravenøs ernæring idag på visitten om hun ikke bæsja snart, så dette ventet og håpte jeg veldig på. Som mange andre nyfødte har hun litt høy bilirubin og er litt gul, så hun skal ligge over natten i lys. Gruer meg til første natten uten å sove med henne tett inntil....0 Hele opplevelsen med plutselig å bli mamma så altfor tidlig, sjokket og utryggheten med alt har nok gjort at jeg syns det er veldig hardt å ikke ha henne inntil meg, så jeg ser veldig mørkt på en hel dag i lysbehandling. Jeg vet godt at å være på StOlav når du først skal få ett prematurt barn er noen av de beste plassene, med de flinkeste folkene og beste behandlingen, men det er utrolig sårt og hardt å ikke sitte med henne så ofte jeg ønsker.

Dag 4:  endelig kunne hun komme ut av lyset, iallfall for en periode. Hun har ligget i det hele natten, og de nye blodprøvene viser at hun er under grensa for mer lys.0 Mange nyfødte ligger i lys, enten de er fortidligfødt eller ei. Høy bilirubn ser man ofte først med at barnet får ett gulskjær over hele kroppen, og deretter ved en blodprøve. Bilirubin kommer fra nedbrytningen av våre røde blodceller og skilles ut i leveren. Det er mulig Edda må inn i lys igjen senere, men for nå håper jeg denne runden er over.  for at det ikke blir mere...
Hun puster vanlig romluft idag og saturerer fortsatt veldig bra og koser seg på mammas mage :babyjente 0 Lille gullet mitt!
Hun veier 1180 gram idag å, men det er med cpap`en, så vekten er fortsatt på vei ned. Blir spennende å se imorgen 0
Hun blir igjen økt i maten, og skal nå spise 14-15 ml per måltid 12 ganger om dagen. Hun har ikke noe problemer med å fordøye maten, så det blir nok mer imorgen. Hun suger gjerne på smokken mens hun får mat på sonden, og da får hun også melk i munnen. Er så glad matingen går så fint!
På kvelden løfter hun hodet fra å ligge på høyre side til vensre side, superwoman 0 På natten ligger hun lenge uten cpap/pustestøtte, og er lys våken lenge. Hun hadde ingen problemer med å puste helt selv, så kanskje får vi begynne med pauser fra cpap`en snart.

Dag 5: Idag har endelig vekten snudd, dvs hun er 1140 gram uten cpap, igår 1180 med cpap. Luen og ledningene og masken å alt veier endel, så hun har nok gått endel opp. Hun har idag begynt med vitaminer, som hun får hver morgen fra nå av, og er økt til 17 ml melk fordelt på 12 måltider.
Hun tok blodprøver på morgenen, som viser at hun må i lys igjen til natten. Veldig skuffende, og gruer meg noe innmari til å være uten henne på magen en natt.  0 jeg har så vanskelig for å gå fra henne, selv om jeg ville trengt både en dusj og en middag... Klarer det bare ikke.
Hun dro likegodt av seg alt av utstyr idag, så vi tok noen fine bilder av henne.


Dag 6: Edda har ligget en hel natt i lys pga forhøyet bilirubin, men endelig fikk hun komme utav på morgenen. Sååå herlig å få henne på brystet igjen! Dagens prøver etter 18 timer i lys viser at hun ikke trenger mer lys idag , så for at det blir en stund til neste gang.  Den største seieren idag er at hun har lagt på seg!! Endelig snudde vekta, og hun gikk opp 41 gram, jippi!! Hun er i tillegg begynt med tilsetting i melken sin FM 85, så nå blir det nok fortgang i vekta tenker jeg! Trym & Ellen var på beøsk, men Ellen er nok fortsatt ikke så imponert, og driver å serverer skrønerhistorier om at Edda har ødelagt lekene hennes, og Trym sukker fortsatt oppgitt av å få den 3. lillesøsteren på 2,5 år.0
Hun ligger 7 timer uten cpap, og det går kjempefint.

Dag 7: Idag er Edda 1 uke!! 0
Hun sover seg glatt gjennom dagen, as per usual, og får utdelt 9 timer cpap-pauser, og full FM 85 i melken sin. Det er en melkeberiker fra Nestlè som er basert på fullstendig hydralisert myseprotein og maltodekstrin, og gis i hovedsak til premature. Vektoppgangen pleier å gå raskt når småttisene starter på det .
På vakt idag kommer en sykepleier jeg grøsser på ryggen av å se og helst vil ha minst med å gjøre. Det er virkelig stor forskjell på å liksom skal kunne med maskiner å gjøre, til å burde ha noe som helst med mennesker å gjøre, og hun her burde aldri jobbet med levende mennesker.

Den sykepleieren Edda må ha idag har jeg så elendig erfaring med fra både tidligere og nå, at jeg stoler ikke ett sekund på henne, så Edda forblir trygt på brystet mitt til denne vakten er over, Det skal være sikkert. Det er direkte vondt å overlate ansvaret for barnet ditt til noen du er utrygg på på alle mulige måter. Særlig når jeg har så vanskeligheter med å legge henne ifra meg i første omgang. Flinke Edda har spist på tåteflaske idag, nesten halve måltidet.

Dag 8:  Edda-rusket vokser og trives, hun veier idag 1222 gram. Hun ligger størsteparten av døgnet uten cpap, og trives godt med det. Hun fikk 2 lungemodningssprøyter før hun ble født, så de hjelper henne endel med pustingen.
Begynner å bli veldig lei av å sitte alene hele døgnet rundt, influensa-greiene har lagd strenge besøksrestriksjoner, faktisk er eneste besøket man har lov å ha 1 besøk av foreldre, og det er jo festlig når man ikke har noen.
Er lut lei av å sitte mutters alene hele tiden. Kan bli noen veldig lange uker dette tror jeg

Dag 9: Stooore lille Edda er 1261 gram!
Hun har ligget hele natten uten cpap på brystet mitt, og sov som en stein. Hun spiser hele tiden har jeg på følelsen, så det er ikke rart vekta skyter i været. Hey girl: One minute on the lips, years on the hips!!

Dag 10: Idag ble det bestemt at Edda skal slutte med Cpap siden hun ikke trenger noe oksygen og igrunn puster like stabilt og fint uten hjelp av trykket. Hun ligger størsteparten av døgnet uten uansett, så nå ble den fjernet. Det er veldig godt å sitte med henne uten pipingen fra maskinen og susingen og alle ledningene. Hun veier idag 1280 gram.

Dag 11: Edda er 1300 gram idag! Hun ble målt til fortsatt å være 41 cm, så det spørs nok om det var litt feilmåling etter fødsel, det er ikke enkelt å måle barn født i seteleie siden de ikke skal strekkes ut. Hun er også 28 cm rundt hodet enda.

Dag 12: Edda får byttet ut kuvøsen sin, siden hun uansett ikke har brukt den noe særlig, og får varmeseng istedet. Hun bytter til måltid 8 ganger i døgnet, som senere på dagen blir rettet til frie måltider, dvs hun får velge selv når døgnmengden hennes skal spises. Hun veier 1316 gram idag, mindre vektoppgang enn de tidligere dagene, men det ble byttet ny vekt, da blir det en liten forskjell. Hun skulle vært 32 uker i magen idag, snodig!

Dag 13: Tjoohoo, Edda har tatt igjen fødselsvekten sin!! Hun er 1338 gram, veldig bra! Imorgen er det 2-ukers-bursdag. Jeg har fortsatt store problemer med å gå fra henne, og det begynner å gå på bekostning av både familien og meg. Jeg tror fødselen og angsten rundt å ligge alene å føde, det å aldri bli trodd på Obs-posten at jeg hadde rier, men såkalt "lav smerteterskel så jeg misforstår kynnere" har svidd seg veldig inn. Ordene til Tappert i heisen ned til katastrofesnittet om at han ikke vet om babyen vil overleve. Alt. angst-angst-angst. hater å gå fra henne, og hater å være så usikker og redd.

Dag 14: Edda har vært lys våken i lange perioder, og tatt "store" måltid på flasken sin. Flinkis! Hun veier 1354 gram, dette går unna :)

Dag 15: Edda har blitt 1380 gram idag, kanskje er hun tippet 1400 til imorgen? Ett steg nærmere O Store Kenguru-fløy! Vi er ganske så lei av å ligge på utstilling her på overvåkningsrom, så bare vi er HELT kvitt cpap`en (er litt på å av nå) så er vi ut herfra før noen rekker å si kake. Ahhw, håper det blir snart! :highfive:
Høres vel ut som de er veldig slemme med oss her, men det er de altså ikke. Jeg vil bare hjem og ut å vekk, hjem til normalt liv med familien hjemme.

Dag 16: Edda har fått selskap på rommet igjen etter på bodd er alene noen dager, men det virker ikke som hun bryr seg så hardt om at det er ganske urolig der inne, hun sover stort sett bare, og blir tjukk ♥♥♥ Hun veier 1450 gram idag, snaart halvannet kg

Dag 17: Lite nytt å melde fra denne fronten, hun har det fortsatt like bra, spiser og spiser og spiser. Måltidene kan ikke gå fort nok, når hun er sulten skulle det helst vært servert isted, og sulten er hun OFTE! Hun er 1454 gram, dette går mot halvannet kg til helgen ♥

Dag 18 På onsdager måles Edda i lengde, vekt og hodeomkrets, og hun har vokst endel :) 29 cm rundt hodet, er blitt 42 cm lang og og 1485 gram.

Dag 19: Edda spiser ganske mye fortiden, og har siste uken hatt individuelle måltid, hun skal ikke lengre mates automatisk hver 2. eller 3. time, men få våkne selv å spise på flaske. Det går kjempebra, og hun tok nesten alle måltid på flaske idag, det ene på 35 ml. veldig bra! Hun har tippet halvannen kg, oig veier 1516 gram.

Dag 20: Fredag og snart helg...helg har fått ett skikkelig negativt preg for min del her på Nyfødt, for det betyr å sitte alene hele helgen. I og med at vi ikke har familie og aldri har barnevakt har Tom ingen mulighet til å være her i helgene, så da må jeg sitte alene fra fredag til mandag. Utrolig sårt og kjedelig Er jo ikke helt sånn barseltid skal være, sitte alene å aldri ha besøk, aldri kan gå ut, aldri gjøre NOE.... haffhhh Synes det er kjempetrist.
Men Edda har det bra... det er det viktigste. Hun har gått opp til 1545 gram idag, kanskje hun har bestemt seg for å bli 1600 i helgen?

Dag 21: Edda er 3 uker idag!! Stoor jente ja, og fortsatt 1545 gram, samme som igår går litt i hytt og pine med vekten, men sett under ett så er vektoppgangen kjempefin og stabil.Små differanser mellom grammene å, så det skal ikke mer til enn 1 cm av ledningen på vekten, så blir det feil.Dag 22: Edda fikk flytte i vanlig seng nå, og ser plutselig så stor baby ut. For oss som så henne da hun var knapt 1 kg (980 gram) så ser hun faktisk kjempestor ut, er 1596 gram idag. Spiser så bra på alle måltider at det er ikke sikkert hun trenger ny med det første, hun spiser alle måltider på flasken. Det er så fint å se henne uten noe i ansiktet, ser liksom så frisk og normal baby ut. Bare bitteliten ♥

Dag 23: Inatt ble Edda ganske sliten, og må på cpap igjen, uten pauser foreløpig. Stakkars liten... Har så vondt av henne. Hun skal slippe å slite seg ut på å spise nå, så hun får maten på sonde igjen inntil videre. Dagen begynte skikkelig dårlig, med masse blodprøver og allois fra morgenen av, og rtg thorax,ecco cor (ultralyd av hjertet) etter at legen fant en bilyd på hjertet, jeg holdt på å se mannen med ljåen altså, sikker på hun ble kjempedårlig nå, men det ser ut til å gå greit. Cpap uten pauser...
Vekta er 1622 gram idag.

Dag 24: Etter økende bradykardier noen dager nå, så ser hun ut til å slappe av bra på cpapen, som hun har på 2. døgnet uten pauser. Like greit, så slipper hun å bruke energien på annet enn å legge på seg. Hun veier 1655 gram idag, gleder meg til imorgen da det er lengde og hode og vekt-dag.

Dag 25: Edda er blitt 44 cm lang, 30 cm rundt hodet og 1700 gram!!! Hun ser kjempestor ut, hehe! Faktisk!
Jeg har smittet henne med forkjølelsen min, så stakkars lille Rusket sliter litt med pustingen nå :(  Heldigvis ser alle infeksjonsprøvene hennes kjempefine ut, så det er nok ikke store forkjølelsen, men nok til å sette henne litt tilbake formmessig. Får bare ta tiden til hjelp, og heldigvis ligger hun på cpap uten pauser, så hun slapper helt av og trenger ikke anstrenge seg så mye med å puste. Stakkars Bittelille...
Håper hun blir snart frisk, er rimelig lut lei av sykehuset, selv om de fleste som jobber her er flinke og snille. Føler det er alle andre her som eier babyen min, sykehuset og sykepleiere og leger og alt, og ikke jeg Har ikke en dritt jeg skulle sagt rett og slett
Aller værst er det når jeg må overlate ansvaret for henne til folk jeg er litt skeptisk til i tillegg, selv om det heldigvis skjer veldig sjelden.De fleste her er utrolig dyktige og veldig snille. Den lille dyrebare skatten min, hater å ikke være sammen med henne 24/7... Kanskje det er sånn for alle som får prematurt barn, føler for å beskytte og hjelpe henne hele tiden. Da jeg jobbet her en liten stund selv hadde jeg alltid en veldig dårlig magefølelse på ett par stykker som jobber her, og jeg oppriktig hater det når de kommer inn på rommet og skal ha ansvaret for Edda.
Hun ene er i mine øyne direkte livsfarlig, uærlig og så slurvete og lettvint jobb hun gjør, men hun er heldigvis stort sett ute å røyker, eller så sitter hun å spiser, så ser henne ikke så mye. Har sørget for å ha en ekstra cpap-lue under puta, for etter at hun har vært på jobb stinker det av luen til Edda, kjempekkelt. Edda ligger på brystet mitt døgnet rundt, og de røykefingrene oppi ansiktet på meg, æææsj.... det er sikkert svangerskaps-hormonene som sitter i enda, holder på  å spy av lukten av røyken, og det hjelper ikke mye at hun er pottesur og liker meg like lite tilbake.

Dag 26: Fint lite nytt herfra. Spekuleres i om bradykardiene hennes kan forklares i refluks, at hun får maten opp i spiserøret, så det skal muligens sjekkes imorgen. Det er ikke uvanlig at nyfødte har det, det ville iallfall vært fint å fått ett svar på hvorfor det går så dårlig med pustinga plutselig. Føles som vi ALDRI skal komme oss ut av dette rommet, har jo vært her i 4 uker nå straks.
Har ikke tall på hvor mange mennesker og babyer som har kommet inn på rommet etter oss, men som i tur og orden får reise på familiefløya, og hjem. Og her sitter vi. Ikke tegn på å koble av en ledning eller SNAKK om å komme videre engang.
1 skritt frem og 10 tilbake. Sukk

Hun er 34 gestasjonsuker idag , og 1720 gram.

Dag 27: Edda fikk sin første cpap-pause på mange dager idag, og det gikk heldigvis kjempebra! Og 1 time, på stellebordet og greier, for første gang.  Nesten som om primærsykepleieren vår SÅ at jeg holdt på å gå i kjelleren for hun kom plutselig å rev ut alle ledninger og tok meg i armen og sa at NÅ skal vi stelle Edda skikkelig å få kose med henne, så tar vi oss god tid. Så omtenksomt og snilt!!

Det var kjemperart å se henne med klær å greier på stellebordet, så plutselig kjempestor ut. Rart! Hun er jo ikke mer enn 1780 gram, så store rusket er hun jo ikke, så det er rart å tenke sånn. Det  er helt klart at hun er blitt forkjølt, masse snørr og svineri i nesa. Refluks mente legen at hun definitivt ikke har, hun tok ultralyd idag, og av hodet også for sikkerhets skyld, og det var også helt perfekt. Enda godt noe er som det skal!

Dag 28: Rusket er like snørrete og forkjølt stakkar... 1840 gram og 1 mnd gammel idag!

Dag 29: Ja, ukene går.. 5. uken her nå, HVOR BLE TIDEN AV!! helt utrolig.. og ganske vemodig at jeg og Edda mister den fine tiden vi skulle hatt hjemme de første ukene, den forsvinner her på sykehuset med cpap og null privatliv. trist... Hun veier idag 1880 gram.

Dag 30: 1910 gram , straks 2 kg!! spennende! Ny plan for cpap`n er å begynne å trappe ned så smått igjen, litt pauser... Hun har helt sluttet 2 ganger før, så kjenner jeg er litt skeptisk, for hun ble ganske sliten da hun sluttet på cpapen og var veldig snørrete og forkjølt. Håper det ikke skjer igjen. Jeg er ganske motløs for tiden, føler ikke at det går fremover, og at vi ALDRI kommer oss ut herifra. Skit...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fatally Yours

Fatally Yours

31, Trondheim

I tried to childproof my house, but the children still get in!

bloglovin

bloglovin Norske blogger Del Blogglisten leser denne bloggen NÅ

Image and video hosting by TinyPic
hits