Bestill tapet på nett, og legg den selv!

Tapet er som kjent helt 2010, og utvalget på nett er kjempebra. Vi har masse norske butikker med stort utvalg, og prisene er konkurransedyktige. Her i Trheim syns jeg utvalget på tapet i butikk er mildt sagt dårlig, og vil anbefale noen fine butikker på nett:
Tapetshop  
Tyttebæret  
Tapetgalleriet

og vil du bestille fra utlandet har du selvsagt uendelige muligheter. (Jeg gidder ikke pga portoen og momsen)
Disse norske butikkene har masse finfine ting!  Selv kjøpte jeg denne idag... Fin ja?      I ♥ NYC!
Legge tapet selv er enkelt, selv fototapet som du bør være ganske nøyaktig med. Jeg har lagt både vinyl og strie og fototapet, og klarer JEG det, så klarer du!

Dette trenger du: 
 • Stålsparkel
 • Tommestokk
 • Tapetglatter
 • Tapetbørste
 • Vater
 • Saks
 • Pensel
 • Tapetkniv
 • Vannbad
 • Bøtte
 • Gardintrapp
 • Svamp

Man trenger ikke finne opp kruttet på nytt, så her fant jeg kjempegode instruksjoner som var lettforståelig,

Ved omtapetsering må du ta stilling til om det gamle tapetet kan fungere som underlag eller om det må fjernes helt. Hovedregelen er at underlaget må være jevnt, tørt og rent før du henger opp ny tapet. 

La tapetet sitte hvis?

? det er spaltbart
Det vil si at tapetet har et øvre sjikt som kan rives av. Ta tak i et av hjørnene og dra av forsiden. Baksiden vil sitte igjen på veggen og danne et godt underlag for videre tapetsering. Grunn med oljebasert heftgrunn og heng opp ny tapet.

? det sitter godt på veggen

Ikke spaltbare tapet som sitter godt på veggen kan du gjerne tapetsere utenpå. (NB! Ikke tekstiltapet!). Vask overflaten på tapetet og gi det et strøk med oljebasert heftgrunn. Ved å bruke heftgrunn hindrer du skjolder, og du får et ensartet underlag som suger jevnt og gir et godt feste til lim og tapet.

? det er løst bare enkelte steder

Hvis tapetet sitter løst bare enkelte steder holder det å fjerne tapetet som er løst og la resten sitte. Vær spesiell oppmerksom på gammel tapet i hjørner og rundt vinduer og dører. Der sitter ofte tapetet dårligere enn ellers og bør fjernes. Så grunner du med en oljebasert heftgrunn, sparkler eventuelle ujevnheter og avslutter med å pusse og flekkgrunne den tørre sparkelmassen.

Hvis det gamle tapetet har overlapper i skjøtene, kan du enten slipe ned forhøyningen med et slipepapir eller bruken en tapethøvel til å jevne ut overlappen.

?det er glassfiberstrie eller miljøtapet som sitter godt


Har du glassfiberstrie eller miljøtapet på veggen har du tre alternativ.

1. Helsparkle veggen
2. Henge opp en underlagsduk av fiber utenpå tapetet.
3. Fjerne glassfibertapetet. Dette er det mest tidkrevende alternativet.

Alternativt kan du rullesparkle veggen én gang, for så å henge opp underlagsduken med vanlig vegglim. Skal du henge underlagsduken rett på glassfiberstrien bør du bruke et spesiallim fra Casco. Underlagsduken gir helt slette vegger og er et ypperlig underlag for både ny tapet eller maling.  

Fjern tapetet hvis?

?det sitter løst på større områder
Hvis tapetet sitter løst på større områder bør du vurdere å fjerne tapetet helt. Det samme gjelder tykke tapetlag etter mange omtapetseringer. Du kan leie en tapetfjernermaskin i butikken, eller bruke et dampstrykejern og en skrape til å dra av tapetet. Når all tapet er fjernet grunner du med heftgrunn, sparkler, pusser og flekkgrunner ovenpå sparkelmassen. Og så er det klart for ny tapetsering!

?det er gammel tekstiltapet
Gammel tekstiltapet som ikke er spaltbar bør fjernes eller helsparkles. De fleste tekstiltappet i dag er heldigvis spaltbare

Én kommentar

Tina

26.02.2010 kl.11:56

Aaah, genialt! Takk for tipset :D

Skriv en ny kommentar

Fatally Yours

Fatally Yours

31, Trondheim

I tried to childproof my house, but the children still get in!

bloglovin

bloglovin Norske blogger Del Blogglisten leser denne bloggen NÅ

Image and video hosting by TinyPic
hits