3.trimester! Fødetips, kjerringråd og fødebagen.

Endelig, snart 3.trimester! Ett stort og trygt mål å nå for min del, med rabalder om morkakeløsning, fostervannlekkasje, cerclage og svangerskapsforgiftning og masse trøbbel. Er godt fornøyd med å kunne senke skuldrene litt mer nå, babyen har store sjanser for både å overleve og unngå komplikasjoner.

Litt om 3.tri...

"Blir barnet født nå vil det normalt overleve selv om det er for tidlig født."

"Tredje trimester er oppløpsiden av graviditeten, mors kropp forbereder seg på fødselen og fostret forkuserer på å vokse og gjøre den siste lungetreningen. Hvis man ønsker det kan man ta fødselsforberedene kurs og/eller få omvisning på fødeavdelingen."

"Fostret kan se og høre, hjernen fortsetter å utvikle seg og nyrene og lungene fortsette å modnes.

Fra 36. svangerskapsuke kan hodet kan hodet plassere seg i bekkenet. Fostret kan suge på tommelen og kan gråte."

"Fostret vokser og utvikler seg med en forbløffende hastighet. Fostret har øyenbryn og øyevipper, og hodehår fortsetter å vokse. Øyelokkene er åpne og øynene er ferdig dannet. Kroppen skal nå bli fetere og rundere, og har i uke 28 bare omtrent 3% kroppsfett!
Musklene blir stadig sterkere, og lungene er i stand til å puste luft, hvis fødselen skulle starte nå så vil den nyfødte sannsynligvis slippe å bruke respirator men kan ha behov for en pustemaske. Hvis man har behov for å sette i gang fødselen på grunn av svangerskapsforgiftning så vil man gjerne vente til uke 28 hvis det er mulig"

"I begynnelsen av dette trimesteret er 1 % av kroppsvekten fett. Dette skal forandres til 10-25 % før fosteret blir født, derfor begynner kroppen å bygge opp fettlagrene. Det bygges også opp lagre med glykogen, kroppens sukkerlager, i leveren.

Etter den 28.uken kan man se om barnet sover eller er våken. Refleksene, sånn som å svelge, suge, puste og griperefleksen, utvikles også. I tillegg kommer testiklene, som ble dannet høyt i bukhulen, ned i pungen, og hjernen får kontroll over kroppens muskler.

Svangerskapet varer i gjennomsnitt 40 uker, altså 38 uker for fosteret. Barnet vil ved fødselen (gjennomsnitt) veie ca 3,5 kg (3500 g), og være 50 cm lang."

En rie-teller kan være greit å ha for hånden nå, jeg anbefaler denne, som er på engelsk og du får den også som apps på iPhonen din, eller denne svenske. Begge er geniale for å måle lengden på riene og å få en oversikt over hvor hyppige de kommer, uten å sitte med penn og papir og regne ut pauser og lengde.


Når det begynner å nærme seg slutten av svangerskapet begynner vi kanskje å bli utålmodig og lei, og vil ha fortgang i sakene. Da kan diverse kjerringråd være kjekke å prøve. Om ikke fødselen starter, så har du iallfall slått ihjel litt tid mens du prøvde de ut :P Noen av disse har jeg en sterk mistanke om er lagd nettopp av den grunn, høhø!

Her er noen jeg fant ved å søke litt rundt, å stjele litt her og der:

 • Bringebærbladte sies å bidra til at riene settes i gang. Bladene skal gjøre sitt til at både hud og livmor utvider seg. Drikk 2-3 kopper om dagen. Du kan også prøve bringebærkapsler, som etter sigende skal være ennå mer effektive.
 • Kanel skal virke stimulerende på livmoren og føre til sammentrekninger. I tidligere tider ble krydderet også brukt til å forsterke fødselsveene, når de meldte sin ankomst. Kanelteen tilberedes ved at du trekker kanelstenger i kokende vann, eller blander 1ss kanel med litt vann til en tykk grøt som du spiser mens du drikker et glass vann.
 • Varme kluter som legges på brystene i 20 minutter kan fremkalle rier. Hvis kroppen og barnet er klar(t) og moden(t) kan dette rådet ha god virkning. De varme klutene vil i så fall sørge for at kroppen frigir hormonet oxytocin, som i sin tur kan føre til sammentrekninger av livmormuskulaturen.
 • Brystvortestimulering kan ha sin funksjon når mormunnen og forholdene ellers er modne. Gni eller massér brytsvortene til du får en ri, gjør et opphold mens den pågår, og gni så igjen. Du må ikke gjøre dette mer enn en time morgen og kveld ? dette for å unngå stormrier!
 • Samleie er kanskje ingen opplagt aktivitet når du nesten ikke holder ut ventetiden, men er like fullt en god fødsels-igangsetter! Sæd virker modnende på livmormunnen, og orgasme gir livmorsammentrekninger, som kan gå over i veer.
 • Vær aktiv. Gå tur. Dette kan hjelpe til at babyens hode festes, og starte rier. Andre foretrekker vindusvask, bilvask, løping i trapper, eller å hoppe tau. Hver sin lyst. Pass bare på at du ikke sliter deg ut. Det kommer snart ei anledning hvor du trenger å ha litt overskudd!!
 • Akupunktur kan gir både for modning og for å starte opp/forsterke rier. Jeg fikk akupunktur for å sette i gang riene, og det fungerte!
 • Akupressur kan kanskje hjelpe? Det er tre hoved punkter som kan frembringe fødsel: oppe i ganen rett bak tennene, fire fingerbredder ovenfor ankelen på indre side, og mellom tommelen og pekefingeren.
 • Bio gladin som selges i helsekost foretninger inneholder de samme stoffene som er i sæd. Svelges hele og tas flere ganger for dagen.
 • Klyster/ Lakserende olje Å få fart på magen, skal også få fart på fødselen. Visstnok?
 • Dessuten er det diverse du kan spise og drikke. Rømmegrøt, bitter lemon, nattlysolje, solbærolje, ananas... Lista er eviglang. Men om noe av det faktisk fungerer er vel uvisst...
 •  Kjøre fort i fartsdumper og hoppe tau..
 • Kumin te Dette er brukt av jordmødre i latino kulturer. Tradisjonelt ble en rå bit av potet puttet oppi teen, men grunnen til dette er ukjent
 • Ananas Hvis det ikke gir deg halsbrann - er ananas kjent for å starte fødselen.
  Men det er kun frisk ananas som funker da det kun er frisk ananas som inneholder enzymer som fungerer. Det fins et naturprodukt som heter enzym complex og det inneholder enzymet fra ananas, skal du spise fersk må du spise store mengder.
 • Sterk kaffe. Dette skal fungere da koffeinet setter i gang magen og fordøyelsen, noe som også kan sette i gang fødselen.
 • Lakrisrot-te og Sannes-te skal vist også ha en viss effekt, men rådes ikke til å inntas før nært termin.. 
 • Mange har stor tro på Føde-pizza, og det finnes flere oppskrifter på den. Her er ett par av de.

  For de virkelig bastante og ivrige kan jo tilogmed sex være aktuelt. Rikshospitalets "sexoppskrift" har vært kjent i mange år, her er den.

 • Ved google-søk finner jeg også noe som heter Rie kake
  Skal ha en effekt pga. at ingrediensene setter i gang tarmsystemet, som dermed kan stimulere livmoren til å lage rier. Hvis den ikke virker så er ventetiden i alle fall gått med litt fortere.

  Oppskriften på Rie-kake
  4 egg
  1 dl sukker
  300 g margarin/smør
  230 g mel
  300 g mørk sjokolade
  1 spsk. kakao
  200 g kokosmel
  1 håndfuld rosiner
  1.5 dl sterk kaffe (Nescafé er velegnet)
  1 spsk. bakepulver

  Rør smør og sukker til en fin masse, tilsett 1 egg av gangen sammen med en spiseskje mel.
  Tilsett resten av melet, hvor kakaoen og bakepulveret er iblandet. Smelt halvparten av sjokoladen i kaffen, rør kokosmel i deigen sammen med den smeltede sjokoladen/kaffen.
  Til sidst røres rosinene i.
  Kaken bakes i en rund springform, ca. 1 time ved 180 grader (160 varmluft) . La kaken avkjøle. Smelt resten av sjokoladen og pynt kaken med det. Kan fryses og brukes til gjester på barselsvisitt.

  Når alt dette er prøvd, og du håper på fødsel er det greit å vite hva man skal se etter av fødselstegn. Igjen har jeg vært på tyveritokt og klipt og limt fra nettsider :P

  Tegn på at fødselen er i gang:

  1. Vannet går. Det kan ikke alltid være like lett å skjønne om det har gått, ta da på deg et bind og ha det på en times tid. Har det kommet klar eller farget væske i det slik at det er litt vått, kan du ringe til fødestedet ditt og spørre dem til råds. Hvis hodet er festet er det nemlig ikke alltid det kommer så mye vann fordi hodet sitter ned i bekkenet som en propp. Er ikke hodet festet og du mistenker at vannet har gått skal du ringe til fødestedet ditt med en gang.

  2. Kynnerne du har hatt blir regelmessige og det er 10 minutter eller mindre i mellom og de varer 30 sekunder eller mer. Dersom du bor langt fra sykehuset kan det være lurt å kontakte sykehuset før det er 10 minutter eller mindre imellom for da kan du jo ha et stykke vei å kjøre. Er du flergangsfødende så går det også som regel fortere enn den første gangen.

  3. Tegningsblødning. Dette er blod som kommer fordi mormunnen din begynner å bli påvirket av riene du har. Blør du mer enn mens nå bør du ringe sykehuset med en gang. Det samme gjelder dersom du ikke har mellomrom mellom riene, men at smerten er der hele tiden. Det kan være et tegn på at du føder raskt, men det kan også være et tegn på at noe er galt, så ta kontakt med fødestedet pr. telefon med en gang.

  4. ER DET NOE DU LURER PÅ ELLER ER BEKYMRET FOR RINGER DU TIL DET STEDET DU SKAL FØDE PÅ MED EN GANG OG SNAKK MED EN JORDMOR ELLER EN LEGE.

  Fødebagen. Når du omsider drar til føden kan det være greit å ta med seg en fødebag. Her er en liste over ting som kan være greit å ha i den: (stjelt alt sammen her å)

  • Helsekortet
  • Mobil og lader til mobilen
  • Fotoapparat & videokamera + lader. (Husk å tømme minnekortet først)
  • Et par  comfy bukser som er gode og ikke strammer over magen.
  • Komfortable topper.
  • Undertøy! Store truser og amme-bh er tingen her. Er ikke helt tiden for å pynte seg for kjæresten ;) Husk mange truser! Mange får kløe og sår av sykehusets netingtruser i en slags polyester-plastikk-lignende greie, de er IKKE gode!
  • comfy innesko. Crocs feks kan du jo også dusje i, så slipper du å stå i ditt eget eller andres blod når du dusjer.
  • Ammeinnlegg
  • Ammeskjold
  • Brystvortekrem
  • Bind (store bind)
  • Musikk
  • Toalettsaker som shampo, balsam, dussjåpe, hårbørste, deo og sminke... Ikke le av sminke på føden altså, tenk på at avisa kommer å tar bilder av deg :)
  • Stort håndkle
  • Massasjeolje er kjekt å ha hvis du trenger ryggmassasje under riene/etteriene.
  • Smertestillende. Du bør ikke ta reseptbelagte smertestillende om du skal amme, men skal du ikke det så er det greit å ha med selv. Mange sykehus er grådige på smertelindringen, og det er ikke godt å ligge søvnløs pga smerter i sår, etterrier eller brystverk. Jeg ammer ikke, så her tar jeg med meg i bøtter og spann
  • Noen har gjerne med morgenkåpe ? jeg er ikke helt morgenkåpe typen går heller med en joggebukse og genser/t-skjorte.
  • Hentesett til babyen, og andre babyklær.
  • Noen har med bleier til babyen. Sjekk med sykehuset først om det er nødvendig ? på ?mitt? sykehus er iallefall ikke dette nødvendig.
  • Yttertøy til babyn og bilsetet
  • En bok eller noen blader å lese i. Greit om fødselsforløpet trekker ut, eller på barsel etterpå. Nyfødte babyer sover myyyyyye!

  På slutten kan det være greit å sørge for at telefoner er fulladet til enhver tid, det er kjedelig å komme til tlf-svarer når du skal ringe kjæresten din, mora di eller venninne når fødselen starter, eller være tom for strøm når du skal ringe og sende alle skrytemeldingene etterpå!

  3 kommentarer

  janneshobbyrom

  09.01.2010 kl.22:42

  for et flott innlegg du har laget her for vordende mødre. har selv vært gjennom det der en gang og det er mange spørsmål en spørr seg.

  man er usikker og redd. kjempe flott innlegg som sagt....

  hvor langt er du på vei nå da??? trøtt og lei eller koser du deg bare med den fine magen din??

  Jeg er kanskje gravid selv men det er for tidlig å ta test men har mange tidligere symptomer så jeg håper på det beste :)

  gutten vår er nå tre år og hadde trengt en lille bror eller søster :)

  kos deg masse videre på denne lørdagskvelden.... :)

  Fatally Yours

  10.01.2010 kl.13:25

  Hei!

  Takk for det! jeg er 28 ukem, dvs 3.tri uken som kommer :)

  Vi har også en på snart 3 år, så det passet fint med søsken nå ja.

  Gratulerer med den mulige graviditeten, håper alt går bra med deg og at du holder deg i fin form :)

  Nå skal jeg titte på din blogg :)

  Tonje

  20.10.2010 kl.13:37

  Flott side =) tusen takk for alle gode tips du deler med oss!

  Skriv en ny kommentar

  Fatally Yours

  Fatally Yours

  31, Trondheim

  I tried to childproof my house, but the children still get in!

  bloglovin

  bloglovin Norske blogger Del Blogglisten leser denne bloggen NÅ

  Image and video hosting by TinyPic
  hits